Deze pagina is voor het laatst bij gewerkt op vrijdag 6 oktober 2006

De zelfgebouwde Hanzesloep 880 is de opvolger van onze Jongert vlet Whitehorse.

Wat er aan voor af ging

Een geheel open boot is mooi om met een groepje mee te flaneren zoals bijvoorbeeld in de prachtige zomer van 2003. Met een klein kind erbij wat midden op de dag beter in de schaduw af is wordt het wat lastiger. Dankzij een mooie kap die over bijna de gehele boot gaat kan er prima in geslapen worden maar iedere dag het luchtbed opruimen en 's avonds vol pompen is ook een gedoe. Daarbij vaar ik niet graag met de boot open in de regen omdat de kuip niet zelflozend is en het water onder de vloer komt. Met de kap dicht varen gaat, alleen zijn de plastic ramen toch niet alles wat zicht betreft.
Ook een tochtje Lemmer - Urk en vanaf de randmeren naar Amsterdam met meer dan windkracht 3 doen je beseffen dat de boot niet op open water thuis hoort, hoewel Medemblik - Stavoren met een bijna spiegelglad IJsselmeer heerlijk is.

Je kijkt om je heen maar ziet ook niet echt een alternatief totdat het lot je op een speurtocht zet.
Niet ver bij mijn ouders vandaan heeft meerdere seizoenen een ruime 6 meter polyester spitsgatsloep haar thuishaven gehad, een schitterend model, maar ja het is en blijft polyester. Dan doet mijn broer een bod op een sloep bij de domeinen, exact hetzelfde type en toen wilde ik wel eens meer over dat type sloep weten. Dan blijkt die sloep grotere zussen te hebben, onder andere een van 8,25 meter met een kajuit en die voldoet aardig aan de wensen. Echter zo'n sloep valt buiten het budget en is van polyester.
Mijn aversie tegen polyester heb ik opgelopen met de herbouw van een 16 kwadraat volledig in polyester, daarbij heb ik genoeg polyester geroken voor de rest van m'n leven.

Lang leve het Internet! Via een omweg naar aanleiding van een discussie over joggelen in de nieuwsgroep nl.sport.varen kom ik op de site van Kornaat Yachtdesign, ontwerper van ondere andere Hanzesloepen. Dan zie ik op "The making of a Hanzesloep" hoe een Hanzesloep gebouwd wordt en denk "dat kan ik ook en scheelt aanzienlijk in de financiŽn" en hiermee komt de Hanzesloep in zicht.

Start Ontwerp