Deze pagina is voor het laatst bij gewerkt op woensdag 28 juli 2010
Een overkapping is onvoldoende om staalplaat die voorbehandeld is met lasmenie een langere tijd roestvrij te houden. Eigenlijk is er maar één goede methode om roestig staal te behandelen: stralen. Een proefstukje slijpen met een korrel 40 lamellen schijf bevestigd dat: je komt er niet goed mee in de hoeken en het staal glimt nog.
Voor stralen is er lucht nodig, een heleboel lucht en dan kom je op een diesel aangedreven compressor uit, die zijn te huur en ook 2e hands te koop en waar ik op internet tegen aan liep, tja het moest zo zijn: een Flottmann mobiele compressor met een luchtgekoelde MWM motor.
Na de eerste stukjes is meteen duidelijk dat dit de beste behandel methode is: het staal is ruw tot in de hoekjes, een prima ondergrond voor een goede bescherming.
Voor staal is dat epoxy; Hempadur van Hempel en na 2 lagen zien de voorste 4 spantvakken er heel anders uit. Daarmee is de eerste 3,6 liter van het voorraadje verf van 30 liter voor de kajuit weg gesmeerd. Op de foto ontbreekt de 6e set nog, 1 set is 5 liter.
Een praktische kant van Hempadur is dat het buiten in het Nederlandse klimaat te verwerken is; tot -15 °C. Het duurt alleen wat langer voordat het volledig is door gehard. Daarom heeft het eerst geschilderde gedeelte 3 weken rust gehad om door te kunnen harden waarna het goed af geplakt kan worden om de rest van de kajuit te stralen.
De hele kajuit van binnen wit, de eerste 2 lagen en de voorkant in de eerste laag van de kleur begint het er al wat op te lijken. Stukje bij beetje begint het er steeds meer op te lijken.
Start Links en adressen