Deze pagina is voor het laatst bij gewerkt op zondag 30 oktober 2005
Hout vinden we mooi: het is natuurlijk, het leeft en heeft een warme uitstraling. Waarom een stalen boot en geen houten, tsja, ik ben zelf niet van staal.
Mijn broer heeft zijn eigen keuken gemaakt van essenhout, gezaagd van stammen die hij zelf heeft omgezaagd. Wat ik gezien heb van zijn keuken ziet er mooi en degelijk uit; 2,5 cm massief dikke panelen. Hij is nu bezig met de fundering van zijn huis, dus het eindresultaat laat nog even wachten.
Toen hij in maart 2005 een "snoeiklus" in Schuinesloot ging doen waarvan 7 essenstammen en 1 eikenstam de moeite waard zijn om tot planken te laten zagen begonnen bij mij gedachten te borrelen: een interieur van wit vergrijsd hout. Ik kreeg een proefstukje essenhout mee dat inmiddels in de wit vergrijzende beits en 3 lagen epoxy staat en sinds 24 mei 2005 liggen de stammen bij onze ouders te drogen. Het proefstuk is uitstekend geslaagd en wat ons betreft komt al het buitenhout er zo uit te zien; luiken, roer, ramen, over het mastje slaap ik nog een nachtje.
Begin jaren 1990 heb ik een aantal jaren via een elektrotechnisch installatiebedrijf bij jachtwerven gewerkt en daar meerdere interieurs gezien waarvan het gros teakhout was, te donker naar mijn smaak. Een 29 meter zeiljacht vormde daarop een grote uitzondering: het interieur was van wit gekrijt eiken, een heerlijk licht interieur. In ons huis zijn meerdere wanden van vurenhouten schroten die naar onze zin te donker waren. Het toeval wil dat bij een schoonzus op het werk, CePe, net een wit vergrijzende beits was ontwikkeld. Na een proefstuk hebben wij de meeste schroten hiermee tot volle tevredenheid mee behandeld.
Sinds maandag 24 oktober liggen tot planken gezaagde essen stammen thuis te drogen nadat de hele vracht tot balken en planken is gezaagd met een mobiele zaagtafel op een natte oktoberdag.
Start Koken